Orphan
(Upside Down)
(Carnaby Trade)

1966 - 1972


Vlnr.


Ontstaan
De groep Orphan begon zijn bestaan als Upside Down. Aangenomen oprichtingsdatum is 1 november 1966, toen bij muziekhandel Reichenbach in de Nieuwstraat een drumstel werd gekocht. Jeroen Hendriksen was sologitarist, drummer was Willem Willems, zanger Jan Pott, slaggitarist Wouter Rietman en bassist Peter Holtkamp. In december verliet Jan Pott de groep en werd delles nengerman zanger.
Vanaf het allereerste begin trad Jan Rietman op als manager (nee, niet de schrik van Doetinchem). "Ik speel kasboek en volkswagenbus", was zijn antwoord als hem werd gevraagd wat hij in de groep deed.
In januari 1967 verlieten Willem Willems en Jeroen Hendriksen Upside Down. Hun plaatsen werden ingenomen door drummer Arnold ter Schegget en gitarist Peter Cruijff. In juni van dat jaar volgde weer een bezettingswisseling. Alleen Wouter Rietman bleef, zij het als bassist, verder kwam er een compleet nieuwe formatie: zanger en gitarist Bert van Manen, gitarist Ronny Lustig en drummer Tonny Versteegh.

Begin september 1967 was er weer een forse verandering. Upside Down ging Carnaby Trade heten en alleen de ritmesectie bleef zitten. Bassist Wouter Rietman en drummer Tonny Versteegh kregen gezelschap van de nieuwelingen Gerard Leuverink (zang), gitarist Jan Dijkstra en toetseniste Netty Leeuwrik.Vanaf dat moment volgde een hele reeks optredens in Deventer en directe omgeving. Er kwam bovendien een gitarist bij, Willem Hofman (naam in 1973 gewijzigd in Hidma).

De voortdurende bezettingswisselingen waren nog niet ten einde. In het voorjaar van 1968 verdwenen Gerard Leuverink, Jan Dijkstra en Tonny Versteegh. Delles Nengerman werd weer zanger, Hans Mesu drummer en gitarist Eddy Crince le Roy (later nog triomfen met Teach In) traden tot de groep toe. Netty Leeuwrik had slechts kort deel uitgemaakt van Carnaby Trade, na een korte periode zonder toetsenist kwam organist Philip Pengili bij de groep.

Halverwege 1968 was er overigens weer een bezettingswisseling: drummer Hans Mesu werd vervanger door Maxim Fleischeuer en toetsenist Philip Pengili door Bert Colijn, beiden uit Lochem. Er volgde een succesvolle periode tot einde 1969. In december verliet Maxim de groep en kwam een oudgediende terug: drummer Arnold ter Schegget.
De jaarwisseling zorgde ook voor een naamswisseling: op 1 januari 1970 wordt Carnaby Trade omgedoopt in Orphan. Daar hoorde ook een verhaal bij; een deel van de leden van de groep was geheel of gedeeltelijk wees, een ander deel voelde zich wees en het mangement was gevestigd op het Wezenland.
Het nieuwe jaar 1970 was direct goed voor weer wat wisselingen: Eddy Crince le Roy had de groep verlaten en werd niet vervangen, drummer Arnold was slechts een korte poos aanwezig en werd vervangen door Henk Rietman. In het voorjaar van 1970 trad gitarist Henri van Manen toe tot Orphan en even later vertrok Bert Colijn en werd Henk Rietman weer vervangen door Martin Severein uit Meppel.

In 1971 is de groep nog een keer van bezetting gewisseld: Willem Hofman / Hidma verliet de groep en werd vervangen door gitarist/klarinettist Johan Muis (is nu bekend als de klarinettist Johan Vermuyen) en werd toetsenist Imke Jelle van Dam aan Orphan toegevoegd. Drummer Martin Severein was als kleine zelfstandige zo druk dat hij de groep verliet: hij werd opgevolgd door…..Arnold ter Schegget. Toch vertrok ook Arnold begin 1972 weer en kwam drummer Martin Severein terug. Dat was ook de bezetting tijdens het allerlaatste optreden van Orphan, op 30 september 1972 in het toenmalige Help-U-Zelven aan de Diepenveenseweg in Deventer.

Wie nog niet zijn genoemd zijn twee mensen die voor de groep ook van behoorlijke betekenis zijn geweest: technicus Han Koppe die eigenlijk vanaf de periode Upside Down met soldeerapparaat paraat stond en roadie Peter Hubers, die vanaf de eindfase van Carnaby Trade actief was. Peter fotografeerde de groep bovendien veel en graag.

 Rol  Naam  Periode  Vertrokken naar
 Sologitaar  Jeroen Hendriksen  1966 - 1967    
   Peter Cruijff   1967  
 + Zang  Bert van Manen  1967  
   Jan Dijkstra  1967 - 1968  
   Eddy Crince le Roy  1968 - 1970  Teach Inn
   Henri van Manen  1970  
 Drums  Willem Willens  1966 - 1967  
   Arnold ter Schegget      1967 / 1969 / 1972    
   Tonny Versteegh  1967 - 1968  
   Hans Mesu  1968  
   Maxim Fleischeuer  1968 - 1969  
   Henk Rietman  1970  
   Martin Severein  1970 - 1971  
 Zang  Jan Pott   1966 - 1967  
   Gerard Leuverink  1967 - 1968  
   Delles Nengerman   1968  
 Slaggitaar     Wouter Rietman  1966 - 1967  
   Ronny Lustig  1967  
   Willem Hofman / Hidma  1967 - 1971  
 + klarinet  Johan Muis   1971  
 Basgitaar  Wouter Rietman  1967 - 1972  
 Toetsen  Netty Leeuwrik  1967 - 1968  
   Philip Pengili  1968  
   Bert Colijn  1968 - 1970 / 1972  
   Imke Jelle van Dam  1971 - 1972  


Repertoire
De groep, of die nu Upside Down, Carnaby Trade of Orphan heette, heeft altijd een voorkeur gehad voor het stevige rockgenre. Black Sabbath, Deep Purple en The Doors hebben het repertoire eigenlijk voortdurend gedomineerd. Weliswaar werd er soms een concessie aan de "commercie" gedaan door If I were a carpenter (1968) te spelen, maar de voorkeur ging toch wel uit naar hard rock. Zo speelde Orphan tijdens een jeugdkerkdienst (!) op 14 februari 1971 het nummer Evil Woman van Black Sabbath. Uiteraard ging de bijbehorende preek over de zondeval….
Bijzonderheden
Er werd gerepeteerd in de schuur van de kruidenierszaak aan de Veenweg 22 in Deventer. Dat was het huisadres van de familie Rietman. Het repeteren gebeurde ook wel eens in een lege slaapkamer boven de winkel, hetgeen door lang niet alle klanten op prijs werd gesteld.
Discografie
Met de bezetting van 1970 (Willem, Delles, Wouter, Martin en Henri) nam Orphan op 5 september 1970 bij Mirasound in Wijhe zijn eerste en enige single op. Song of Fair en Walking Widows heetten de twee eigen composities.

Mirasound ????

Song of Fair / Walking Widows

1972



Optredens
Het eerste optreden van Upside Down was in zaal Irene in Holten op 29 juni 1967. Aardige anekdote: gitarist Ronny Lustig moest bij de grens bij Oldenzaal door de douane uit de auto van zijn vader worden geplukt, anders kon het optreden niet doorgaan…

In de tweede helft van 1968 had Carnaby Trade het druk: optreden voor relatief veel Deventer sportverenigingen, de toenmalige MMS en het Gymnasium, eigen fanmiddagen, bijna een abonnement op de Kar in Klarenbeek en zelfs optredens in Leeuwarden, Groningen en Assen stonden op het programma. Ook 1969 stond borg voor een tot twee optredens per weekeinde.

Het allerlaatste optreden van Orphan vond plaats op 30 september 1972 in het toenmalige Help-U-Zelven aan de Diepenveenseweg in Deventer.


Apparatuur
De leden van Upside Down, Carnaby Trade en Orphan hebben er altijd naar gestreefd met goede en universele apparatuur te werken. Natuurlijk werd er in het begin gebruik gemaakt van een bijvoorbeeld een Schaller-kofferversterker, een Dynacord-buizenbak voor de zangversterking, goedkope en aardig ogende, maar o zo slechte Soundeffect zangzuiltjes, een Davoli en zelfs een eigenbouw versterker.
Natuurlijk begon de groep in het allereerste begin met het spelen via oude radio's. Maar uiteindelijk had Orphan in de bijna drie jaren van zijn bestaan een schitterende set Marshalls en VOX AC 30 tot zijn beschikking en een Premier drumstel. Iedere gitarist had zijn eigen Marshall-backline, vaak dubbel uitgevoerd en ook de zang installatie was dubbel uitgevoerd. Bovendien werd er, voor die tijd toch behoorlijk progressief, met aparte hoorns voor de zang gewerkt.
Het was voor de leden van de groep een feestje, als er weer eens zoveel was verdiend dat er een busje kon worden gehuurd waarin Orphan in zijn geheel naar Amsterdam toog om in de zaak van Sacksioni een nieuwe Marshall te kopen.

Fotoalbum Upside Down

Fotoalbum Carnaby Trade

Fotoalbum Orphan

Terug naar begin.