Allereerst voor de mensen die ‘t toen allemaal hebben meegemaakt, maar ook voor degenen die de ‘sixties’ hebben gemist.
"Via onze sites van ‘Deventer Sixties Alive! Back to the Beat’ en de krant proberen we zoveel mogelijk popmusici en groepen uit die tijd te inventariseren, compleet met leuke verhalen, foto’s en hopelijk ook geluidsbandjes.
Dat moet, als het lukt, uitmonden in een boek. En als we dat allemaal voor elkaar weten te krijgen denken we ook nog aan een reünie, waarop bands uit die tijd spelen. Maar ook aan het uitbrengen van een cd, met muziekfragmenten van de groepen", zegt Ed Krebbers.
Jomanda
De oud-Deventenaar zat in de ‘sixties’ zelf als basgitarist/zanger bij vermaarde bands als de Skybolts en White Comets. "Joke Damman heeft zelfs nog in ‘64/’65 een tijdje bij de Skybolts gezongen, al mag dat geen naam hebben. Als Jomanda kreeg ze later veel meer succes", vertelt Ed, als hij door zijn dikke plakboek met vergeelde krantenknipsels, foto’s en aankondigingen bladert.
Volgens hem en Rob Romkes moeten de popmusici van weleer thuis nog over voldoende materiaal beschikken voor een Sixties-boek
"We zijn nog maar kort bezig, maar hebben op Internet al een lijst met 27 Deventer bands, variërend van de Dynamite Rockets, Las Cubanas, Skybolts en Starfighters tot Crossroad, More Life, White Comets en de Blue Angels, om maar eens een dwarsstraat te noemen", vertelt Romkes, die als geluidstechnicus vele bandjes heeft begeleid en later ook een van de bekende dj’s was van zaken als de Elegast.
Help U Zelve
"Iedere band had z’n eigen stijl, identiteit en fans. Ze konden vrijwel wekelijks voor volle zaaltjes op een podium spelen. Helaas kwam er een einde aan de bloeiende popscene door de strengere horecawetgeving en opkomst van discotheken", stellen Ed, Rob en Max met weemoed vast.
‘Beroemd’ bij de eerste beatjongeren waren in die tijd het Parochiehuis aan de Kerkstraat (nu de Horst), Help U Zelve aan de Diepenveenseweg (nu uitvaartcentrum Roelofs), de Buitensoos (bowlingcentrum de Worp), zaal Groen aan de Assenstraat en het St.Jozefgebouw aan de Badhuisstraat, dat is verdwenen.
"In het begin werd er veel instrumentaal gespeeld, rock’n roll en het vette Fendergeluid van de Shadows. Daarna ook met zang in de geest van bijvoorbeeld Cliff Richard en na ‘65 kreeg je de echte beat in navolging van vooral de Beatles en Stones. Wij hadden toen zelfs elke zondagmiddag een Skybolts-soos in zaal Groen, die liep als een trein", aldus Ed Krebbers, tevens vader van de befaamde saxofoniste/zangeres Penny Leen.
Ruzies
Ook uit de plakboeken hopen Ed, Rob en Max een compleet beeld van de popcultuur in die jaren te krijgen. In deze krant verschenen destijds verhalen met oubollige koppen als ‘Dansen op de zondagmiddag slaat in bij Deventer jeugd’, ‘Kelders in trek’ en ‘Anders verveel je je hier toch dood’.
Inmiddels hebben enkele popgroepen van weleer hun geschiedenis, bezetting, foto’s en anekdotes al aan Internet toevertrouwd. Wat opvalt is dat militaire dienst en interne ruzies nogal eens tot het opstappen van de musici leidde en dat de White Comets de eer toekomt als eerste Deventer groep een plaatje te hebben gemaakt.
Maar het beeld is nog lang niet compleet.
Wie informatie in welke vorm dan ook heeft, kan bellen met Rob Romkes (0570-651866) of Ed Krebbers (0548-623295). "We willen die tijd echt niet romanticeren, maar gewoon vastleggen voor later", aldus de initiatiefnemers.