Ziek van Leo en Hank


Fender Stratocaster, de gitaar waar het allemaal om ging

In 1954 ontsproot aan het geniale brein van de Amerikaan Leo Fender een gitaarontwerp, dat zijn weerga tot op de dag van vandaag niet kent. Een gitaar met briljante tonale, functionele, ergonomische en esthetische kenmerken. De Fender Stratocaster was een feit. Nog steeds is deze gitaar in ongewijzigde uitvoering te koop! Dat Leo met zijn geesteskind vele gitaargoden in spé tot geestelijke wanhoop zou drijven had hij zeker niet vermoed.

Aanvankelijk was de introductie van de Stratocaster in Nederland, en in Deventer dus helemaal, onopgemerkt gebleven. Totdat een Engels bandje, genaamd The Shadows, onder aanvoering van de fors gebrilde Hank Marvin, op het toneel verscheen. De Ferrari rode Stratocasters en de geheel nieuwe muziekstijl maakte een verpletterende indruk op talloze jongeren.
Voor velen was op dat moment de toekomst duidelijk: zij gingen gitaar spelen, in een band, en als het even kan nog veel beter dan The Shadows. Uiteraard was het gebruik van een Stratocaster daarbij vanzelfsprekend.
Helaas was er een probleempje: een Stratocaster kostte in 1960 ongeveer 1100 gulden. Het zakgeld van de aspirant artiest was één tot drie gulden in de week. Een krantenwijk leverde vijf piek op. Pa verdiende per week tussen de veertig gulden modaal en honderd gulden als ie een dijk van een baan had. En moeder was gewoon huisvrouw en verdiende dus helemaal niks, behalve alle respect natuurlijk.

Beginnende gitaristen waren echter redelijk. Leren spelen op een Strat, zoals de gitaar liefkozend wordt genoemd, was ook weer wat overdreven. De meest gemaakte start was op een Egmond gitaar. Een Nederlands product van buitengewoon slechte kwaliteit, kortweg en kloten gitaar. Maar met een prijs van vijftig piek het enig haalbare. De firma Reichenbach in de Nieuwstraat weigerde destijds Egmond te verkopen. Met als motivatie: Die dingen trekken al krom in de winkel werd voorkomen, dat kopers terug kwamen met klachten.
Terwijl jij je de blaren op de vingers oefende op dat Egmond kreng hingen aan de muur foto's van The Shadows. Waar je ook keek, iedere keer het beeld van die Stratocaster die leek te zeggen: Had je me maar! Velen konden er niet tegen en haakten af. Maar de echte die hards zetten door, verpatsten hun Egmond aan een enthousiaste onwetende beginner, en kochten zelf voor zo'n driehonderd gulden een Höfner of Eko gitaar, look alikes van de begeerde Strat. Afbetaling was vaak de enige mogelijkheid om een redelijke gitaar op korte termijn te krijgen.

Ondertussen waren in Nederland groepen als de Blue Diamonds, Jumping Juwels of ZZ en de Maskers populair geworden. Zij speelden op Stratocasters en boden de gelegenheid de gitaar van dichtbij te zien!. Een enkele brutale schelm stapte op het toneel om de Strat even aan te raken, te voelen. Ook die eerste keer was onbeschrijfelijk!
Op weg naar huis bekroop je dan weer dat knagende gevoel van: zij wel en ik niet. Op een gegeven ogenblik in 1964 gonsde er in Deventer het gerucht dat er bij muziekhandel Rattink een echte Fender Stratocaster in de etalage stond. Vele Deventer gitaristen brachten een toevallig bezoekje aan de winkel, even een snaar of plectrum kopen, en quasi ongeïnteresseerd kijken. Met uitpuilende ogen en een droge mond stond je naar de Stratocaster te kijken. De grote vraag was: wie zou hem kopen? Het antwoord kwam snel: Ben Rondhuis van de White Comets. Ziek van afgunst ging je naar huis: hij wel en jij niet. Je maakte nog een opmerking over de kleur, die je niet aanstond. Maar toch.
De eerstvolgende zondagavond hadden opvallend veel Deventer gitaristen het idee opgevat om maar eens naar de Buitensociëteit te gaan. Opnieuw een mentale dreun: daar stond inderdaad Benno Rondhuis de sterren van de hemel te spelen op een witte Strat. Ook nu weer na afloop met dat afgunstige gevoel naar huis.

Voor vele Deventer gitaristen is uiteindelijk de droom waarheid geworden. Vanaf 1965, na jaren sparen, goed verdienen met de band en een steeds groeiende welvaart, speelden de meeste betere bands met de Fender Stratocaster of andere top klasse gitaren als Fender Jazzmaster, Burns of Guild.
Op 14 april 2001 zullen op het Deventer Sixties Alive concert in De Scheg bij vrijwel elke band Stratocasters te zien en te horen zijn.

Dit verhaal is overgenomen uit de Stadskrant van 26 oktober 2000.


Terug naar begin.