Deventer pop scene in de Sixties Skybolts

Return of Ex

1963 - 1969


Vlnr. John Koopman, Anton Jansen, Cons Tresfon, Geo Dijkhuis, Henk de Graaf, Carl van Noort


De Koning van Ex

In het wijde, wijde heelal, waar de tijd eindeloos en iedereen eindeloos gelukkig is, woont Koning Ex. En in een groot kubistisch kasteel, waarvan de wanden blauw met al zijn schemerige schakeringen geverfd zijn, leeft Koning Ex met enkele volgelingen in grote vreugde en nog groter geluk.
En hier in dit puike paleis, waar in de prachtige plafonds kleine lichtjes waarneembaar zijn, wacht Koning Ex het moment af, dat hij naar de aarde kan terugkeren: om het geluk weer bezit te laten nemen van de mensen *); om een aardiger aarde te kreëeren….
Zo ver is het nu nog niet, weet hij en hij treurt voor zich heen …..
Maar …… Koning Ex weet ook dat er een lichtend lichtpunt is, want ver, heel ver beneden de peilers van zijn prachtige paleis, op aarde, dragen George (zang), Carl (zang en piano), Anton (solo), John (bas), Henk (sax) en Cons (drums) zijn goede gedachten aan de jonge bewoners over, opdat nu de waardevolle wereld van Koning Ex (voor een paar uur ….) zal wederkeren. En zij vinden overal gretige oren op hun - muzikale - weg.
Want Koning Ex weet het, zijn volgelingen hopen het: RETURN OF EX shall happen.

*) ….. OOK BIJ U?


Ontstaan
In 1967 werden The Exceptions omgedoopt in Return Of Ex.
Details over het onstaan van de groep en de foto's volgen binnenkort.

Kort voordat Return of Ex werd ontbonden (medio 1969) werd op initiatief van Geo Dijkhuis de naam gewijzigd in Horizon.

Rol

Naam

Periode

Vertrokken naar

Sologitaar / piano

Carl van Noort

1965 - 1967

 

Leadzang

Geo Dijkhuis

1967 - 1969

Horizon.

Gitaar

Anton Janssen 

1965 - 1967

Horizon.

Basgitaar / zang

John Koopman

1967 - 1969

Horizon.

Drums / zang

Cons Tresfon

1967 - 1969

Horizon.

Drums

Aloys Alma 

1963 - 1967

Skybolts (1969)
Deventer Swing Collectief

Gitaar

Nico Klein Beernink(ϯ)

1965 - 1967

 

Saxofoon

Henk de Graaf

1969

 

Piano

Ben Gerritsen

1969

 


Optredens
Return of Ex heeft vele zomers gedurende een maand opgetreden op Schiermonnikoog inj dancing Paal 3. De bandleden verdienden op deze wijze hun gehele vakantie bij elkaar. Van zo'n f.25,-- pp per dag kon je in die tijd ruim leven. (Zoals uit bovenstaande foto blijkt leefde de groep inderdaad op grote voet).
Return of Ex organiseerde zelf talentenjachten en bijzondere optredens, zoals een vermaard "oudejaarsnachtconcert" in wijkgebouw de Tulp op de Zandweerd. Na afloop van dit concert sliepen de leden van de band in de Tulp op tevoren meegenomen luchtbedden. Een van de bezoekers, Henk Pijffers, bleek ook overnacht te hebben. Een verontruste vader Pijffers kwam zijn zoon op nieuwjaarsochtend afhalen. Zoonlief sliep in een driedelig kostuum op zijn rug op een met bier doorweekte dansvloer! Henk is heden ten dage een succesvol zakenman in Thailand.
Tijdens de jaarlijkse optredens in Paal 3 op Schiermonnikoog. werd de band aangevuld met Ben Gerritsen op piano. Ben is tegenwoordig een van de toonaangevende jazzmusici in Nederland met een eigen combo waarbij hij de vibrafoon bespeelt.
Bijzonderheden
Deze band had een zeer ondernemende manager Jaap Huizinga.
Bekend is dat hij na afloop van de vele optredens, die deze band heeft gehad, met alle bandleden in een cafe in de Gibsonstraat de financiële opbrengst van het optreden letterlijk onder de tafel uitkeerde aan de bandleden; meestal werd die opbrengst in het zelfde café verbrast (ca.f. 25,--pp.; veel geld in die tijd).

Het management dat waarschijnlijk veel gefraudeerd heeft is na een publieke affaire opgestapt en vervangen door Eddy Kloppenburg. Eddy had een drukkerij; dus veel reklame materiaal in die tijd. Helaas is daar weinig van terug te vinden. Handelskenmerk van Eddy was: duimafdrukken op fotomateriaal!!

In deze tijd is er nog een 'speelfilm' gemaakt door H. Peters onder de titel 'Return of Ex sage'

Vermeldenswaardig is ook dat drummer Cons Tresfon een van de weinige Nederlanders is die een heuse Amerikaanse Oscar heeft gewonnen (begin jaren 80). Het betreft een Oscar voor innovatieve techniek om camera's "onmogelijke capriolen te laten uithalen". Cons heeft een bedrijf dat in binnen en buitenland bekendheid heeft verworven.


Discografie
Geen
Apparatuur
Return of Ex speelde op Welson gitaren en op EuroVOX versterkers.
Na de Sxities
Over de verdere muzikale loopbanen van de diverse leden is niet veel bekend.
Geo Dijkhuis is als zanger nog een tijd verder gegaan bij onder meer Backyard en de haagse band Sympathy. Hij maakte een LP en was o.a. nog te zien op T.V. bij programma's als Top Pop.
Ben Gerritsen behoort bij de Nederlandse jazz-top
Aloys Alma is als drummer nog steeds aktief. (o.a. eind jaren 60 in de nadagen van The Skybolts bij deze band). Na diverse jazzy-combo's , in de jaren '70 o.a. The Hawker Quartet (Johan Vermuijen – klarinet, Gijs van Schoonhoven – piano, Wouter Rietman – bas en Aloys Alma – drums) met optredens in het 'Ei van Columbus' en het 'Jazz-café' aan de Menstraat, speelt hij nu jaren als drummer in o.a. het Deventer Swing Kollektief.

Fotoalbum

Terug naar begin.