Valiant Fighters
(The Matadors)
(The Sharks)

1961 - 1966


Vlnr. staand: Hans Bredenbeek, Ben Vroklage, Albert Quist
zittend: Jan Dijkhuis, Harry Taken


Ontstaan
In 1961 werd door vier vierdeklassers van de toenmalige jongens ULO aan het Spijkerpad een eerste poging gedaan om een rock and roll bandje op te richten. Dit waren Hans Bredenbeek, Harry Taken, Ben Vroklage en Bernard Zwijnenberg. Laatstgenoemde viel al snel af en werd vervangen door Albert Quist.
De eerste naam van deze band was The Matadors, maar al spoedig bleek dat er reeds een band bestond met deze naam. Daarom werd een nieuwe naam gekozen: The Sharks (zie eerste foto in fotoalbum).
Als The Sharks is in 1962 een aantal optredens verzorgd in buurthuizen in de Rivierenwijk en ook onder deze naam is enkele keren meegedaan aan teenagershows, maar al spoedig bleek ook deze naam reeds verzegd. In 1963 werd uiteindelijk gekozen voor The Valiant Fighters.

Oorspronkelijk werd met zeer eenvoudige middelen gewerkt. Zo werden akoestische gitaren van een elektrisch element voorzien, die op hun beurt werden aangesloten op tot versterkers omgebouwde radio's. Ook het drumstel was zelfbouw. De basdrum was in een vorig leven een overslagtrommel geweest.

In het oprichtingsjaar bestond het repertoire uit hoofdzakelijk instrumentale nummers van o.a. The Shadows, Johnny and the Hurricanes e.d.. In de loop van 1962 werden daar schoorvoetend een paar zangnummers aan toegevoegd.


De bezettingen.
Omdat er na de eerste periode, waarin hoofdzakelijk instrumentale nummers werden gespeeld, ook behoefte ontstond om zangnummers te spelen en omdat de zangkwaliteiten van de bestaande bandleden te wensen overliet, werd uitgezien naar een vaste zanger.
Er was in 1962 reeds enkele keren opgetreden met Hans Olde Hanhof als gastzanger. Deze optredens vonden plaats in buurthuis de Ark in de Rivierenwijk.
In 1963 werd een vaste zanger gevonden in de persoon van Gerard Broekhuis. In die tijd werden veel nummers gespeeld van Elvis Presley, Cliff Richard en alles wat destijds voorkwam in de Engelse en Amerikaanse top 20. Vanwege enige gelijkenis met Elvis kreeg Gerard de bijnaam Deventer Elvis Presley.

Toen de muziekrichting omsloeg van Rock and Roll naar Beatmuziek ontstond er met Gerard enige onenigheid over het repertoire. Het kwam tot een breuk zonder hard feelings en in november 1964 werd met een optreden in de Pessink in Epse afscheid genomen van Gerard Broekhuis als vaste zanger van The Valiant Fighters.

Inmiddels was het eerste optreden met de nieuwe zanger Jan Dijkhuis al achter de rug. Hij trad in augustus 1964 voor de eerste keer op in het parochiehuis aan de Kerkstraat in Deventer.
Het repertoire werd toen verlegd richting nummers van de Rolling Stones, Animals, Kinks, Beatles, enz.
Deze bezetting bleef intact tot het opheffen van de band. In 1966 werd de band opgeheven omdat Ben en Harry in dienst moesten en omdat een proefopname sessie bij Phonogram niet tot het gewenste resultaat had geleid.

Rol

Naam

Periode

Vertrokken naar

Solo gitaar

Hans Bredenbeek

1961-1966

Conservatorium

Bas gitaar

Ben Vroklage

1961-1966

Red Comets

Ritme gitaar / zang

Albert Quist

1961-1966

?

 

Bernard Zwijnenberg

1961-

 

Drums

Harry Taken

1961-1966

Dienstplicht

Zang

Hans Olde Hanhof

1962-

 
 

Gerard Broekhuis (ϯ)

1962-1964

The Cheetah's

 

Jan Dijkhuis

1964-1966

 

De band heeft vier managers 'versleten': A.Schoumans, W.Damen, John B. van. Setten (werd in 1965 manager van de roemruchte Outsiders) en Th.B.Taken


Optredens
Voordat er kon worden opgetreden diende er eerst te worden geoefend.
In het begin gebeurde dat bij de bandleden thuis. Dat was niet altijd een onverdeeld genoegen voor de huisgenoten.
Al snel werd oefenruimte gevonden in een gebouwtje bij de voormalige Rielerwijk. Toen de Rielerwijk werd gesloopt moest ook dit gebouwtje er aan geloven. De nieuwe oefenruimte was het wijkgebouw van speeltuinvereniging Het Tuindorp aan de Putmanstraat.
Hier werd tot aan het einde in 1966 geoefend.

De eerste optredens voor publiek vonden plaats in buurthuis de Ark in de Rivierenwijk. Ook The little Stranger boys en Dynamite Rockets traden hier geregeld op. Al gauw waren The Valiant Fighters hier min of meer de huisband en de vaste bezoekers van dit buurthuis richtten een fanclub op.
In die tijd (1962) werd ook vaak meegedaan aan z.g. teenagershows die meestal tijdens oranjefeesten in omliggende dorpen werden georganiseerd. De fanclubleden gingen dan meestal mee ter ondersteuning.

Na de periode de Ark, waarin geen of slechts een kleine onkostenvergoeding werd betaald, zochten the Valiant Fighters het meer commerciële zalencircuit op.
De eerste zaal waar een heel seizoen op zaterdagavond en zondagmiddag werd gespeeld was De Nieuwe Kar in Klarenbeek (Brama), waar ook the Skybolts hun eerste contact hadden.
Andere gelegenheden waarop seizoenscontractbasis of incidenteel werd opgetreden waren o.a.in Deventer Zaal Help U Zelven St. Joseph gebouw, Zaal de Dam ,Parochiehuis Kerkstraat ( Nu de Horst).
Buiten Deventer:Berghuis Schalkhaar Pohlman Klarenbeek, Centraal Wesepe, Schoonzicht Zutphen, Pessink Epse, Uitrusting Eefde, Harmonie Twello, Stationskoffiehuis Twello, Buursink Nijverdal, Het wapen van Epe in Epe, Poort van Kleef Apeldoorn.

In de Deventer zalen werd vaak voor eigen risico gespeeld. Dat wil zeggen dat er op eigen kosten een zaal werd gehuurd en een advertentie in het Deventer Dagblad werd geplaatst.
In de meeste gevallen kon er net quitte worden gedraaid, omdat er van te voren nooit bekend was hoeveel bands er nog meer speelden in Deventer.
Wanneer op vrijdag in de rubriek Weekendamusement in het Deventer Dagblad werd gekeken, kon het voorkomen dat op vijf of zes verschillende plaatsen live bands optraden op zaterdagavond. De spoeling werd dan erg dun.
Een dansavond in de 60 er jaren begon normaliter om 19.30 uur en eindigde om 23.00 uur. !!!
Als er niet al te ver van Deventer werd gespeeld loonde het nog de moeite om snel in te pakken en in de twee of drie Deventer kroegen met een nachtvergunning nog een afzakkertje te halen.


Repertoire
Zoals reeds genoemd bestond het repertoire in de beginfase hoofdzakelijk uit instrumentale nummers. Dit waren naast nummers van de Shadows, Spotnicks e.d. ook covers van Nederlandse groepen zoals the Jumping Jewels, Renee and his Aligators, The Giants enz.
Na de zangperiode van Gerard Broekhuis waarin naast Elvis nummers veel van de toenmalige top 20 werd gespeeld, werd met Jan Dijkhuis als zanger overgeschakeld op de pure beat muziek.
Veel van het repertoire van de Rolling Stones, Animals, Searchers en andere Engelse beatgroepen uit die tijd werd gespeeld. In die periode zijn ook enkele eigen nummers geschreven en uitgevoerd.


Discografie
Er zijn nooit nummers op de plaat gezet. Verder dan een proefopname bij Phonogram in 1966 op voorspraak van de vader van Sandra Reemer is het nooit gekomen, mede omdat Ben Vroklage en Harry Taken eind 1966 in dienst moesten.

Er is wel wat audiomateriaal bewaard gebleven. Een bandopname uit 1965 met een viertal nummers, waaronder een eigen nummer, is in eigen beheer op CD gezet.
De nummers op deze opname zijn:
- But I never can tell
- I got a girl
- For another man
- Love potion nr. 9


Anekdotes
Uit de tijd dat de band heeft bestaan zijn uiteraard tal van anekdotes te vertellen. Leuke en minder leuke. Bij een groots opgezet optreden in Zwolle viel plotseling het licht uit. In Apeldoorn stond de sologitaar onder spanning en werd Hans Bredenbeek bijna geëlektrocuteerd, maar enkele leukere verhalen volgen hieronder.

Vervoer
In de beginjaren hadden we nog geen auto voor het vervoer van de instrumenten. In de tijd dat in de Nieuwe Kar in Klarenbeek werd opgetreden gingen we met de brommer. De instrumenten werden door duo passagiers vastgehouden. Het drumstel was in onderdelen om het middel gebonden en de versterkers gingen achterop. Gelukkig konden de instrumenten van zaterdag op zondag in de Nieuwe Kar blijven staan.

In 1963 kregen we de beschikking over een auto met chauffeur. De auto was een Opel Olympia stationcar en de chauffeur was Jo Scheuter. Hij bracht ons voor een vast bedrag (Fl. 15,-) overal naar toe. Alle instrumenten en 6 personen in en op de auto en karren maar.
Hij was meestal zo zwaar beladen dat bij elke afrit het vuur van de trekhaak sloeg.

Dansmeester
Bij een optreden in zaal Schoot in Heeten maakten we kennis met het fenomeen dansmeester. Naast het organiseren van aftik - en stoelendansen kondigde de brave borst ook steeds de volgende dans aan. Tot onze grote schrik hoorden wij hem zeggen: " De volgende dans is een Weense wals" of - erger nog - een Veleta.
Dat konden (wilden) wij dus niet. We speelden dan maar wat rustigs van de Rolling Stones.
Een groot succes, vooral in de dorpen, was het bierglasnummer. Dit was een instrumentale rockversie van Roodborstje tikt, waarbij de sologitarist een bierglas gebruikte en zijn gitaar omtoverde tot een slide gitaar.

Extra pilsje
Bij Berghuis in Schalkhaar werd het Café op zaterdagavond omgebouwd tot danszaal.
Daartoe werd het biljart verwijderd. Na afloop van de dansavond moest dat biljart weer teruggezet worden, waarmee voor iedereen die daarbij hielp een pilsje te verdienen was.
Het gevolg was dat omstreeks kwart over elf een 40 tal personen zich om het biljart verdringden om een helpende hand te bieden. Vele handen maken licht werk, nietwaar?


Apparatuur
In het begin akoestische gitaren voorzien van een electrisch element en een Davoli. Later voor solo en begeleiding top of the line Höfner Galaxy 176 gitaren. Voor de bas partij werd een Höfner Beatle bas gebruikt.
Drums: Zelfbouw, Premier en Sonor

Na de periode van omgebouwde radio's en zelfbouwversterkers werd gebruik gemaakt van de volgende versterkerapparatuur:
Solo en ritme gitaar Schaller, bas gitaar Dynacord Bass King
Zang Echolette, echo Watkins Copycat eindloze band

Fotoalbum

Terug naar begin.

Biografie The Valiant Fighters, Bron: H.Taken, Jan Luyckenlaan 76, 7412 NR