Cheetahs

1959 - 1967


Vlnr. Ruud, Jannes, Jan, Appe, Ies


Zangeres Els Sonneveld


Ontstaan
De ULO Europaschool op de Zandweert was in de begin van de zestiger jaren een bron van bijzonder muzikale scholieren. Enkele voorbeelden Henk Hoogers, Jocko Stok, Bertus Weertmeester (Outlook), Toon Sotthewes en Ed Krebbers (Skybolts), Harry Rouw (Rocking Drifters), De gebroeders Steevensz (Little Stranger Boys), Ap Roelofs (White Comets) en Ruud Hermsen en Jannes Peters (Cheetahs).
Op schoolnavonden, destijds nog 'Bonte Avonden' genoemd aan talent dus geen gebrek. Vaste locatie voor dit soort evenementen was zaal Help U Zelven aan de Diepenveenseweg.

The Cheetahs begonnen met vier jongens uit de Rijkmanstraat en de Mensstraat. Dit waren Appie Roelofs, Ies Wolters, Joop Wolters en Jan Diekman.
De drie gitaristen kregen les van Henk Schepers van de Rocking Drifters. Jan Diekman werd de drummer.
Er was toen een probleem: geen van de drie gitaristen was in staat melodie en bas te spelen. Dus moesten ze twee jongens erbij zien te vinden, die dit wel konden. Bij Ies en Joop in de klas van de Jan Luykenlaan ULO (Europa school) zat Ruud Hermsen, die al eerder in een band (Hawai band) had gespeeld. Ruud werd gevraagd of hij zin had om mee te doen en hij stemde toe. Jannes Peeters zat destijds ook op deze ULO in de eerste klas. Ruud kende Jannes en wist dat hij gitaar speelde en ook wat solo deed op zijn Egmond gitaar. Jannes dus ook gevraagd om mee te doen met de band, die toen nog geen naam had. Aanvankelijk was de naam The Rocking Cheetahs, later werd het alleen The Cheetahs.
De nicht van Appie Roelofs, Marlies Roelofs, is daarna als zangeres bij de band gekomen. Marlies heeft dit ongeveer een jaar gedaan. Daarna wist Ruud een goede zangeres Els Sonneveld uit Apeldoorn. Zij zong hoofdzakelijk country liedjes, wat eigenlijk wel in onze smaak viel. Zij heeft Marlies vervangen en het ging perfect. De samenwerking was geweldig.
Op een gegeven moment moesten Jan en Ap de dienst. Jan hield ermee op, Appie ging door. Jan werd toen vervangen door Frans de Brie. Met deze formatie zijn we een paar jaar door gegaan. Af en toe viel Theo van de Brink als drummer in, als Frans verhinderd was. Ed Krebbers heeft in deze periode ook nog een blauwe maandag bij de Cheetahs gezongen. Deze korte periode heeft op hem een diepe indruk gemaakt. Hoe diep is in zijn verhaal te lezen.

In de loop van 1964 is de band in deze samenstelling gestopt. Jannes en Ruud zijn samen door gegaan. Appie is toen samen met onze technicus Wim van Dijk naar de White Comets gegaan. Appie wisselde de slaggitaar in voor de basgitaar. Zijn witte Höfner gitaar verkocht hij aan Hans Wesselkamp van de Skybolts om zelf een Fender Precision bas te kopen. Frans de Brie hield er helemaal mee op.

Het heeft heel veel moeite gekost om versterking te krijgen van drie andere jongens om als complete band door te kunnen gaan. De nieuwe bandleden waren Gerard Broekhuis(zang) van de Valiant Fighters, Gerrit Mäkel(drums)van de Dynamite Rockets en Tonnie Rietman (begeleidingsgitaar) van de Shakers.
Helaas heeft deze formatie niet lang bestaan want begin 1967 moesten Jannes en Gerrit in dienst. Zij stopten en er waren geen vervangers te vinden. Hiermee waren de Cheetahs ter ziele.

Rol

Naam

Periode

Vertrokken naar

Zang

Marlies Roelofs

1959 - 1960

 

 

Els Sonneveld

1960 - 196x

 

 

Ed Krebbers

1962

Skybolts, White Comets
Zang

Gerard Broekhuis

1964

 

Sologitaar

Johan Peters

196x - 1967

dienstplicht

Slaggitaar

Issy Wolters

1959 - 19xx

 

 

Joop Wolters

1959 - 19xx

 

 

Tonnie Rietman

196x - 19xx

 

 

Ap Roelofs

1959 - 1964

White Comets

Basgitaar

Rudy Hermsen

1959 -

 

Drums

Jan Diekman

1959 - 1964

Skybolts

 

Frans de Brie

196x - 1964

dienstplicht

 

Theo van de Brink (ϯ)

196x - 196x

invaller

 

Gerrit Mäkel

1965 - 1967

dienstplicht



Optredens
Voordat er opgetreden werd moest flink worden gerepeteerd. Vinden van een oefenruimte was lastig maar van de ouders van Ies en Joop kreeg de band toestemming om bij hun in de voor kamer van het huis aan de Rijkmanstraat te oefenen. Een leuke tijd was dat.

Op diverse teenagershows en wedstrijden en verder in alle dans- en feestzalen van Deventer werd gespeeld voor weekend dansavonden.
Ook was er een contract gesloten met Café-restaurant "DE VLIEGENDE SCHOTEL" gevestigd in de Korte Bisschopstraat waar op dinsdag en donderdagavond achtergrondmuziek werd gespeeld.
Op zondagen waren er vaak twee optredens; vanaf 15.00 uur dansen in Beekbergen tot 18.00 uur, waarna we snel moesten inpakken en als een speer naar Berghuis in Schalkhaar om daar om 20.00 uur alweer op de dansavond te spelen. We kregen daar altijd de gelegenheid om een hapje te eten voor dat we aan de bak moesten. Standaard menu patat met een halve haan.
Naast de derde plaats van het ANJV talentenjacht in Krasnapolsky Amsterdam, hebben we ook een gedeelde eerste plaats met de White Comets behaald in "de Harmonie" in Twello. We hebben ook in Olst en in Wilp aan talentenjachten meegedaan; de plaatsing hiervan is voor Wilp de derde plaats, maar voor Olst weten we het niet meer.


Discografie
Geen
Apparatuur
Voor de acoustische Egmond gitaren werden losse Royal gitaarelementen gekocht en gemonteerd.
Geld om dure versterkers te kopen was er niet. Dit probleem werd opgelost door oude radio's op de kop te tikken en deze als versterker te gebruiken. Vier Watt vermogen, geweldig toch! Geld voor een drumstel was er ook al niet, dus maar in de krant kijken of er geen tweede handsje te koop was. En ja hoor op de Zandweerd werd er een aangeboden. Dit drumstel werd gelijk gekocht.
Later werd er een goedkope versterker (Amroh Parcifal van 6 Watt) gekocht bij muziekhandel Rattink. Ook heeft vader Peeters nog een Amroh Fidelio 10 Watt zelfbouw versterker in elkaar gesoldeerd. Tecnicus Wim van Dijk heeft een Amroh nagalm apparaat gemaakt, dat voor de eerste keer op een landelijke talentenjacht van het ANJV in Amsterdam werd gebruikt. We werden derde.
Na verloop van tijd werd bij Huygens in Hengelo een Dynacord Echocord gekocht, die op het laatste moment door Huygens zelf op de avond, dat we moesten spelen in Help U Zelve, werd gebracht. Maar helaas was er geen echoband bij. Na flink wat telefoonwerk konden we uiteindelijk van de White Comets een bandje lenen. Een hele opluchting als je bedenkt dat je juist voor duizend piek een blits apparaat hebt gekocht.
Alle verdiensten werden opgespaard om langzamerhand een betere instalatie te verkrijgen. In de loop van de tijd heeft een timmerman voor ons drie kasten gebouwd voor de bas en voor de sologitaar (2 kasten). Een Dynacord Bassking en Geloso versterker werden gekocht.
Medio '66 werd een Echolette combo versterker van de Jivaro's overgenomen.

De gitaristen speelden aanvankelijk op Egmond, later op Eko en Höfner gitaren. De drums waren van Sonor.

Fotoalbum

Terug naar begin.