Deventer pop scene in de Sixties White Comets

White Comets

1960 - 1974


Vlnr. Ben Rondhuis, John Duivenvoorde, Ton Saunier, Theo de Jong, Ab Roelofs.


Ontstaan

Delen van onderstaande tekst zijn ovegenomen uit de rubriek Beat Corner van het Vrije Volk.
Journalist Joop van der Kroft.

De White Comets zijn ontstaan uit de zeer muzikale familie Rondhuis. Naar later zou blijken werd het de langst bestaande Deventer band. In de vroege bezetting zaten liefst vijf Rondhuizen.
The White Comets opgericht in oktober 1960. De band bestond toen uit Ben Rondhuis (solo gitaar), Tonnie Rondhuis (contrabas), Jan Rondhuis (gitaar), Willy Rondhuis (drums), Theo de Jong (gitaar). Vocaliste was toen Yvonne Dingen. Op 1 april 1962 is zij opgevolgd door Anneke Rondhuis.
Dit familie orkest (Theo is een neef) kreeg al gauw bekendheid, vooral toen na enige tijd een optreden werd verzorgd met Anneke Grönloh, die toen ook haar eerste grote bekendheid moest krijgen.

Aan het einde van 1961 kwam het eerste succes: een fraaie tweede plaats op een teenager-songfestival in Balkbrug. In februari '62 kwam eindelijk het lang verwachte grote succes. Op het teenager-songfestival in Zuidwolde behaalden The White Comets de eerste prijs.
Op de Romance-nationale talentenjacht (Romance was in de Sixties een weekblad a la Story) kwam de band in de voorronde in Apeldoorn echter niet verder dan een vierde plaats, zodat van verdere deelname moest worden afgezien.
In april op de Amateursavond in Twello ging het echter weer veel beter. De Deventer band behaalde er de eerste prijs. Ook een eerste prijs werd aan hen toegewezen op de Amateurwedstrijd, die in mei '62 in Brummen werd gehouden. Korte tijd later - het begint eentonig te worden - behaalden de jongelui weer eens een eerste prijs tijdens een talentenjacht in Olst.
In Apeldoorn speelden zij daarna met het jonge zangeresje Wanda. We zullen verder de eerste prijzen niet meer vermelden, daar op elke talentenjacht toch steeds die eerste prijs werd gewonnen.

Na al deze successen moest een radio-optreden wel volgen. De opnamen hiervoor werden gemaakt in januari '63 en werden in het programma "De Springplank" uitgezonden. Enkele weken later volgde een bericht van Phonogram om een auditie te komen doen voor een eventuele platenopname. De nummers die toen werden gespeeld waren "I love Paris" en "Arriverderci Roma". Hiermee waren de White Comets de eerste Deventer groep, die een plaat maakte.
Na dit succes volgde een auditie voor het TV programma "Rooster nieuwe oogst", die hoe kan het ook anders, goed verliep. Op zaterdag 31 augustus 1963 volgde dan het succesvolle TV optreden.
In 1964 werd de band uitgebreid met organist Ton Saunier (ex Rocking Drifters en ex Cakecity Jazzband).

In 1973 verliet Ben Rondhuis de Band en werd opgevolgd door Ed Krebbers (ex Skybolts). In 1974 verlieten Ed Krebbers en enige tijd later Koos Duym de band en The White Comets gingen verder als Trio Ton Saunier . Toon Sotthewes (ex Skybolts) werd de nieuwe drummer.

Rol

Naam

Periode

Vertrokken naar

Sologitaar / zang

Ben Rondhuis

1960 - 1973

Fifth Point
 

Ed Krebbers

1973 - 1974

 

Slaggitaar

Jan Rondhuis

1960 - 1964

 
 

Theo de Jong

1960 -

 

Basgitaar / Contrabas

Ton Rondhuis

1960 - 1964

 
Basgitaar

Ap Roelofs

1964 -

Trio Ton Saunier  

Drums

Willy Rondhuis

1960 - 1964

 
 

John Duyvenvoorde

1964 - 1966

 
 

Teun Hartgers

1966 - 1971

 
 

Koos Duym

1971 -

Trio Ton Saunier  

Zangeres

Yvonne Dingen

1960 - 1962

 

 

Anneke Rondhuis

1962 - 1964

 

Orgel

Ton Saunier

1964 -

Trio Ton Saunier  



Repertoire
Het repertoire bestond uit het gebruikelijke werk: covers van Cliff, Shadows, nederlandse instrumentale gitaargroepen, etc.
Veel succes had de groep met een serie zuid amerikaanse nummers. De serie werd gespeeld met aangapaste verlichting en kleding, inclusief enorme sombrero's.


Bijzonderheden
Om de naam extra te accentueren werd bij voorkeur op witte instrumenten gespeeld.

In augustus 1965 heeft de band een korte tournee door Frankrijk gemaakt. Het tournee is nog bijna geannuleerd omdat Ben Rondhuis en Ap Roelofs in Duitsland een auto-ongeluk kregen. Door goed werk van de dokter waren de heren weer tijdig opgelapt.

De White Comets fanclub, met het blad Comets Time, behoorde met bijna 1000 leden tot de grootste van het land.


Discografie

De White Comets was de eerste Deventer pop groep die op de plaat ging.

Philips 318907

I love Paris / Arriverdeci Roma

1963 

Delta DS 1179

Pretty Little Girl / Tell me baby why

1965 

OZO

Tired of Waiting / I say Yeah

1966 

De plaat Tired of Waiting / I say Yeah werd gemaakt op initiatief van de Overijselse Ziekenomroep (OZO) met als doel geld bij elkaar te brengen. De White Comets speelden op de ene kant I say Yeah, de Meklight Sisters op de andere kant Tired of Waiting. Beiden verleenden belangeloos hun medewerking. Van de plaat zijn 500 exemplaren geperst.
Optredens
De vaste stek voor de White Comets was de Buitensocieteit in Deventer, waar elke twee weken op zondagavond werd gespeeld. Daarnaast werd het gebruikelijke circuit gedaan.


Apparatuur.
Aanvankelijk werd gespeeld op Höfner en Davoli gitaren en Dynacord versterkers en een Echocord. Premier drums.
Later werd op Fender Stratocaster en Precision Bass gespeeld. Ton Saunier speelde op een Farfisa orgel. De versterking bestond uit een Vox AC 30, Vox Beatle Bass, Geloso voor gitaar en zang. Voor de sologitaar werd de Meazzi echo gebruikt.

Fotoalbum

Terug naar begin.