Deventer pop scene in de Sixties Jivaro's

Jivaro's

1964 - 1971


Vlnr. Zittend vlnr. George Drachman, Rob Stam, Tjilo Chen
staand vlnr. Roy Nolten, Ruud Gebhardt, Jan van der Laan


Ontstaan
De band The Jivaro’s ontstond medio 1964 uit een groep vrienden Tjilo Chen, George Drachman, Ruud Gebhardt en Roy Nolten. In die tijd hadden de broers van Roy reeds een band "The Rockin’ Starlights" en de eerste beginselen van zelf muziek maken zijn daar geleerd. De groep werd steeds enthousiaster en maakte snel vorderingen. Het idee is toen ontstaan om een eigen band op te richten.
De eerste instrumenten die er kwamen waren een Premier drumstel en een Höfner bas. Tjilo was reeds in het bezit van een Framous slaggitaar en Ruud zou de zang op zich nemen. De band miste echter nog een gitarist en kwam in contact met Jan van der Laan die bij The Little Stranger Boys speelde en wel oor had naar een nieuwe band.

Het eerste optreden was in de jeugdsoos "de Ark" met groot succes. Het ontbrak echter nog aan een sologitarist en die werd gevonden in de persoon van Rob Stam die bij de Dynamite Rockets speelde. Rob is zogezegd weggekaapt na een optreden in de Pinguin, de kantine van de kunstijsbaan aan de Rembrandtkade. De Jivaro's wisten dat het rommelde in die band en dat was de kans Rob over te halen met de Jivaro’s mee te doen.
Deze formatie heeft enkele maanden met elkaar opgetreden en was zeer geliefd bij het Deventer publiek. Helaas heeft Tjilo door een ernstig auto-ongeval de band moeten verlaten. Daarna is Jan van der Laan vertrokken en heeft Willy Reisner (ex-Silver Kings) hem vervangen.

Bij de Deventer jeugd was de band vooral geliefd bij de zgn. vetkuifen, die zich op de zaterdagavonden en zondagmiddagen al "twistend, shakend of sloppend" uitleefden op de swingende muziek van de band.
Af en toe een robbertje knokken hoorde daar natuurlijk ook bij. Gezelligheid en veel plezier met elkaar was voor de band hetgene waar het in hoofdzaak om ging.
Eind 1966 moest Rob Stam (ex Dynamite Rockets) onder de wapenen en verliet hij de formatie. Niet veel later volgde George Drachman. De band is daarna onder dezelfde naam met een professionelere aanpak met wisselende bezettingen nog een aantal jaren doorgegaan. Van de oorspronkelijke bezetting zijn Roy Nolten en Rudy Gebhardt de enige twee leden die de band vanaf het eerste uur tot het einde aan toe trouw zijn gebleven.

Rol

Naam

Periode

Vertrokken naar

Zang

Rudy Gebhardt

1964 - 1969

Jakarta Hilton

Drums /zang

Roy Nolten

1964 - 1969

Pueblo en Hell Cats

Basgitaar

George Drachman

1964 - 1967

 

Slaggitaar

Jan van der Laan

1964 - 1965

Crazy Devils

Sologitaar / zang

Rob Stam

1965 - 1966

dienstplicht

Slaggitaar

Willy Reisner

1965 - 1967

 

 

Jules Rambonet

1965 - 1966

Crazy Devils , Pueblo

 

Tjilo Chen

1965 - 1966

Crazy Devils

Sologitaar / zang

Victor Macaré

1966 - 1971

Pueblo

Basgitaar

Richard van Rhoon

1967 - 1971

Hell Cats

Slaggitaar / zang

Roy Straube

1969 - 1971

 

Drums

Erik Broer v. Dijk

1969 - 1971

Pueblo



Repertoire
Het repertoire van The Jivaro's bestond aanvankelijk voornamelijk uit country and western muziek en de zgn. Indo-rock. Al gauw werden daaraan veel nummers van bekende groepen uit die tijd (o.a. The Fortunes, The Searches, The Beatles, The Stones etc.) toegevoegd.
Vooral met close harmony nummers als "Here it comes again" en "Goodbye my love" werd destijds goed gescoord.
The Jivaro's was de eerste band in Deventer die zangles nam bij de destijds bekende zangpedagoog Johan Stieber.
De band heeft ook een aantal eigen nummers geschreven. In een studio in Bremen werden vier demo's opgenomen. Eigen nummers, Hey Mama en Nightmare en twee covers Ann en It Keeps Raining waarvan de laatste twee op single zijn uitgebracht. De originele demo van Hey Mama en Nightmare moet nog ergens bij iemand in Deventer zijn.
Wie helpt ons aan deze originele demo?
Van de nummers Ann en It Keeps Raining is in Nederland en Duitsland een single uitgebracht.


Bijzonderheden
Op 5 oktober 1996 hebben de Jivaro's in de Lindeboom te Schalkhaar een reünieconcert gegeven. Dit gebeurde met twee bezettingen van de band. De eerste bezetting met nummers die destijds in de Deventer periode werden gespeeld en de tweede bezetting met een recenter repertoire. Vanwege het grote succes volgden er nog drie vervolgoptredens. (Lindeboom Schalkhaar, Deventer Schouwburg en in Apeldoorn).


Discografie

Jaguar

Ann / It keeps raining

Ook in Duitsland uitgebracht


Optredens
De band trad veel op in de Dam, Help U Zelve, het St. Josefgebouw en andere gelegenheden in de directe omgeving van Deventer. Als oefenruimten werd van "het Kruitvat" (achter de Broederen) en een gebouwtje van speeltuin "Tuindorp" gebruik gemaakt. In de loop van 1966 verlegde de band de bakens en werd er bijna ieder weekend in Duitsland (voornamelijk Bremen en Hamburg) opgetreden.
De optredens in Duitsland waren professioneler en vermoeiender. Vaak werd na een weekendoptreden pas maandagmorgen tegen 03.00 of 04.00 uur in Deventer teruggekeerd. De installatie werd vervolgens –tot ergernis van de buren- met het nodige lawaai uitgeladen. Daarna op maandagmorgen weer gewoon naar school of aan het werk.
Ook het rollend materieel (te oude VW-busjes van bedenkelijke kwaliteit; de verlichting viel onderweg uit of de motor gaf voorgoed de pijp aan Maarten) was dikswijls debet aan door de buren niet gewaardeerde activiteiten vlak voor het ochtendgloren. Maar het grote succes in Duitsland -juichend publiek, veel adorerende schöne Deutsche Mädel en een zeer aantrekkelijke financiële beloning voor de optredens- maakte dit alles dubbel en dwars waard.
Dat door de optredens in Duitsland de band kwalitatief steeds beter werd blijkt uit het feit dat Jivaro's in de voorprogramma's van Motions, The Golden Earing (Musis Sacrum te Arnhem) etc. stonden.


Apparatuur.
In het begin werd gespeeld op Fender Jazzmasters (omgebouwd tot 9-snarige gitaar), Fender basgitaar, Burns 12-snarige gitaar en een Premier drumstel. Versterkers waren Selmer (bas), Fender en Schaller (solo- en slaggitaar) en een Echolette zanginstalllatie.
Later werd overgestapt op een volledige Marshall-installatie, een baby Höfner basgitaar en een Ludwig drumstel. Dit drumstel is nog steeds in bezit van Roy Nolten.

Fotoalbum

Terug naar begin.