Deventer pop scene in de Sixties Dynamite Rockets

The Dynamite Rockets
(The Dynacords)

1961 - 1965


Vlnr. Joop Bakker, Gerrit Mäkel, Max Noordewier, Rob Stam


Ontstaan
Begin 1961 vormden Joop Bakker (sologitaar), Max Noordewier (gitaar), Henk Sylva (gitaar) en Hans Bleeker (gitaar) een bandje. Een naam is nooit gekozen. Henk en Hans hadden niet voldoende ambitie om door te gaan en de band viel uit elkaar.
Op het jaarfeest 1961 van de ULO Ceintuurbaan speelde een gelegenheidsbandje met daarin onder meer Max Noordewier, Arie Bonthuis en Rob Stam (zie foto-album).
Na het eenmalig optreden in de Deventer schouwburg zijn drie leden uit deze band doorgegaan en richtten een nieuwe band op. De band werd aangevuld met Joop Bakker die nu basigitaar ging spelen. Aanvankelijk werd de naam The Dynacords gekozen omdat de band graag over deze 'onbereikbare' versterkers wilde beschikken. Al snel werd de naam gewijzigd in The Dynamite Rockets.
De eerste bezetting bestond dus uit Rob Stam (sologitaar / zang), Max Noordewier (gitaar), Arie Bonthuis (gitaar) en Joop Bakker (basgitaar / achtergondzang).
Aanvankelijk kon geen drummer gevonden worden. Na enig zoeken werd Gerrit Mäkel als drummer aangetrokken. Hiermee was de band compleet.
De leeftijd van de bandleden was 13 en 14 jaar. Voor allen was het de eerste serieuse ervaring in een band.

Het vetkuiven van de band gehalte was redelijk hoog. Omdat Arie Bonthuis, op dat moment de betere gitarist, qua uiterlijk (geen vetkuif), 'volwassenheid' en te jazzy spel in de ogen van de anderen niet voldeed werd hij uit de band gezet.
Gerrit Mäkel had een zelf gemaakt drumstel van matige kwaliteit. Toen Gerrit Groot Willink, die in het bezit was van een fraai RKB drumstel, tegen het lijf werd gelopen, werd de ene Gerrit uit de band gestuurd en vervangen door de andere Gerrit.
De samenwerking met drummer Gerrit Groot Willink verliep op den duur niet erg goed. Hij vertrok naar de Ruffians.
Zonder scrupules en met weinig tact werd Gerrit Mäkel, die inmiddels een echt drumstel had aangeschaft, opnieuw gevraagd. Hij ging accoord. In deze bezetting bleef de groep tot 1965 bijeen.

Aan de opheffing van de band bleek achteraf een 'complot' ten grondslag te liggen. Het laatste optreden vond plaats in de zomer van 1965 in de Pinguin, het restaurant van de oude kunstijsbaan. Toevallig (?!) waren alle leden van de Jivaro's onder het publiek aanwezig. Om een of andere duistere reden (vermoedelijk stond de eindtijd in het contract, of omdat Joop te grazen was genomen, zie onder Bijzonderheden: De rokende versterker) wilde Joop niet langer dan tot elf uur spelen, de rest had wel zin om door te gaan. Joop stopte ermee. Heel toevallig (??) had de basgitarist van de Jivaro's zijn gitaar meegenomen. Hij plugde in en er werd vrolijk verder gespeeld. De Jivaro's waren zeer tevreden over het geheel en haalden Rob Stam over om bij hun te komen spelen.
Er werd geen vervanger gevonden en de Dynamite Rockets vielen uiteen. Joop Bakker ging naar de groep Formation 66 ; Max Noordewier naar de Skybolts, Gerrit Mäkel naar de Cheetah's.
The Dynamite Rocktets was een typische eerste generatie band waarvan alle leden, na het uiteenvallen van de groep, een nieuwe band vonden.

Rol

Naam

Periode

Vertrokken naar

Sologitaar / zang

Rob Stam

1961 - 1965

Jivaro's

Solo / slaggitaar

Max Noordewier

1961 - 1965

Skybolts

 

Arie Bonthuis

1961 - 1962

Onbekend

Basgitaar / zang

Joop Bakker

1961 - 1965

Formation 66

Drums

Gerrit Groot Willink

1962 - 1964

Ruffians

 

Gerrit Mäkel

1964 - 1965

Cheetah's



Repertoire
Het repertoire bestond vrijwel geheel uit covers van Shadows, Ventures, Jumping Jewels, Cliff Richard, Stones, Beatles, etc. In het begin lag het accent op instrumentaal repertoire, na verloop van tijd werd het aandeel van gezongen nummers groter.


Bijzonderheden
De Dynamite Rockets was een van de weinige groepen die een technicus had. Berry van Koningsveld was volwaardig bandlid. Hij bouwde en kocht versterkers en luidsprekerboxen. Tijdens optredens was hij geluidstechnicus. Op de zolder van zijn ouderlijk huis in de Alexander Hegiusstraat was de repetitieruimte ingericht.

Na opheffing van de band is Berry door Max binnengehaald als technicus bij de Skybolts.

In de jaren 60 werden vaak talentenjachten georganiseerd. De Dynamite Rockets hebben er vele gewonnen. Hoogtepunt was het winnen van de regionale voorronde van de door Muziek Express georganiseerde talentenjacht en een plaats in de finale in het oude Circustheater in Scheveningen.

De talentenjacht werd gesponsord door Philips. Deze stelde als hoofdprijs een haardroogkap (!?) beschikbaar. Door deze te verkopen aan een van de ouders kon met de opbrengst toch iets nuttigs gedaan worden.

Voor een auditie in zaal Concordia in Apeldoorn voor het VARA radioprogramma Amateurs de microfoon is voor U heeft de band, toen nog onder de naam The Dynacords zich ingeschreven onder de naam. De auditie leidde tot een radio optreden.

De rokende versterker
Tijdens het optreden in de Pinguin, dat achteraf het laatste bleek, werd met bassist Joop Bakker een geintje uitgehaald. In de pauze tussen twee sets kwam plotseling een grote hoeveelheid rook uit de versterker van Joop. Hij schrok zich rot, sprong op en rende, al struikelend over stoelen en snoeren, naar de versterker en zette hem uit. Tot zijn niet geringe verbazing bleek het ding gewoon door roken. Pas toen had hij door dat technicus Berry een sigaret onder de kast had gelegd. Joop kon de grap toen niet waarderen, dus was deze extra geslaagd.


Discografie
Geen


Optredens
Er werd vooral gespeeld in de diverse Deventer buurthuizen en parochiehuizen. Meest voor schoolfeesten, feesten van sportverenigingen en dansavonden. In de beginfase werd vaak gespeeld in de pauze van de film, die op zondagmiddag werd gedraaid in het Parochiehuis in de Kerkstraat.

De gages varieerden van hfl 25,- tot hfl. 100 per optreden.


Apparatuur
In het begin werd gespeeld op Egmond gitaren, later op Höfner. Arie Bonthuis speelde op een Davoli gitaar. Deze merkwaardige gitaar had een aluminium hals. De body was afgewerkt met een dikke plastic coating in zeer felle, in elkaar overlopende, kleuren. Drumstel was RKB en TACLON.

Versterkers waren AMROH Fidelio zelfbouw versterkers (10 watt) voor bas en slaggitaar. Voor sologitaar en zang werd een Geloso (30 watt) gebruikt met een Schaller schijfecho.

Alle luidsprekerkasten waren eigen ontwerp en bouw en voorzien van Peerless luidsprekers.

Berry van Koningsveld en Max Noordewier waren de technici, die de apparatuur bouwden.

Fotoalbum

Terug naar begin.