Deventer pop scene in de Sixties Backyard

Backyard
(MEG Session)
(Crossroad)

1969 - 1971


Vlnr. Gerard Elshof, Geo Dijkhuis, John Koopman, Max Noordewier


Ontstaan
Backyard is ontstaan uit de groep MEG Session (Max, Edde, Gerard), wat weer een restant was van de Skybolts. De oorspronkelijke naam van de groep was Crossroad. Er bleek echter al een Engelse band te bestaan met die naam, dus werd gekozen voor Backyard.
MEG Session speelde op een van de wagens die tijdens de bervrijdingsoptocht in mei 1970 door Deventer trok. Tijdens de rit sprong Geo Dijkhuis, PABO studiegenoot van Ed Krebbers, op de wagen en nam een aantal zangpartijen waar. Vanaf dit ogenblik was Geo lid van de groep.
Eind 1970 werd bassist Ed Krebbers onder aanvoering van Geo de band uitgewerkt en vervangen door John Koopman (Ex Return of Ex)
Tegelijk werd de naam van de groep gewijzigd in Backyard. Gedurende enkele maanden speelde organist Wim Nijboer mee.
Het laatste optreden van Backyard vond plaats in zaal Buitenlust in Harfsen. Het optreden eindigde in een stevige ruzie tussen Geo Dijkhuis en Gerard Elshof. De groep viel die dag uit elkaar.

Rol

Naam

Periode

Vertrokken naar

Zang

Geo Dijkhuis

1970 - 1971

Sympathy (Den Haag)

Solo / slaggitaar

Max Noordewier

1969 - 1971

Cash Frost (Zutphen)

Basgitaar / zang

Ed Krebbers

1969 - 1971

White Comets

Basgitaar / zang

Drums

John Koopman

1970 - 1971
1980 - 1986
1987 - 1993
1993 - nu

Cash Frost (Zutphen),
Ninety Nine (Deventer)
The Syndicate (Zwolle)
Friends Band (Zwolle)

Drums

Gerard Elshof

1969 - 1971

Lucky Kwartet

Orgel

Wim Nijboer

1971

Fifth Point


Repertoire
Het repertoire bestond uit meest progressieve interpretaties van bestaande nummers. De stijl was een combinatie van rock, blues en jazz.


Bijzonderheden
Backyard kwam voort uit de laatste stuiptrekkingen van de Sixties. De slijtage en vermoeidheid van die periode waren onbewust aanwezig bij zowel publiek als musici. Het echte vuur was bijna gedoofd.
Ondanks dat Backyard een kwalitatief zeer goed band was, bleef succes uit. De repertoire keuze sprak niet aan bij een groot publiek, hetgeen de bandleden behoorlijk frustreerde. Eindeloos repeteren zonder uitzicht op succes leidde al snel tot irritaties en ruzies.
Discografie
Geen
Optredens
Er werd veel gerepeteerd in de vaste oefenruimte aan de Brink 30. Vanwege gebrek aan goed management en podia voor de wat meer geëngageerde muziek werd erg weinig opgetreden. De weinige optredens vonden plaats in buurthuizen, een popfestival in Steenwijk en op enkele talentenjachten.
Apparatuur
Er werd gespeeld op Gibson SG met P90 elementen, Gibson Grabber bas en Slingerland drums.
Geluidsapparatuur voor gitaren Fender Bandmaster, Fender Vibrolux, Fender Bassman, Marshall, Sound City, EuroVOX (half stack met Geloso versterker en 4 x 12 inch Philips luidsprekers).Voor de zang Geloso en een Dynacord Echocord.

Fotoalbum

Terug naar begin.