Indo Rock in Deventer



In de Nederlandse pophistorie neemt de Indo Rock een bijzondere plaats in. Eind jaren vijftig en begin jaren zestig werden de hitparades ruim bevolkt met groepen als de Tielman Brothers, René and his Alligators, Electric Johnny and his Skyrockets, Crazy Rockers, Hot Jumpers, Blue Diamonds en vele anderen. Hun muziek was te verdelen in twee stromingen: strak en ritmische gepeelde rock & roll en gevoelig gezongen ballades. Beide spraken het publiek sterk aan.

Ook in Deventer was de Indo Rock sterk vertegenwoordigd. In de directe omgeving Teuge en Vaassen, en in Deventer zelf op de Rivierenwijk en Keizerslanden werd na het uitroepen van de republiek van Indonesië een groot aantal aan het Nederlandse gezag loyale rijksgenoten gehuisvest. Veelal betrof het grotere gezinnen. Gevoel voor ritme en muziek is bij de Indo van nature sterk aanwezig. Door de concentratie van deze mensen, de verwerking van de ongewilde emigratie uit Indië en gebrek aan voldoende werk zocht men afleiding in onder meer muziek. Snel onstonden bandjes met uitsluitend Indo's, die ook naar buiten traden naar het Nederlandse publiek. De Indo muziek viel zeer in de smaak. Misschien nog meer dan de Nederlanders vielen de Duitsers en bloc voor de Indo groepen.
Na verloop van tijd kwam de integratie in de Nederlandse samenleving op gang en kwamen er 'gemengde' bands. Deventer groepen met een (sterke) Indo inbreng waren:

De meeste van deze groepen waren ook succesvol in Duitsland, met name in Bremen, Hamburg en het Ruhrgebied.

In de tijd dat de meeste Deventer groepen nog met Egmond gitaren over zelfbouwversterkers speelden, hadden de Little Stranger Boys al Fenders, Vox verstrekers en een Premier drumstel. En voor het vervoer een VW busje.

Opmerkelijk was het taalgebruik. Ter voorbereiding op optredens gingen de Nederlandse bands oefenen of repeteren. Indo bands moesten trainen.

Opvallend is dat de meeste Indo Rock groepen buitengewoon goed in de spullen zaten. Ze hadden vaak de mooiste en duurste instrumenten en versterkers. Wellicht door hun wat vrijere en avontuurlijkere levenshouding, ten opzichte van de Calvinistische zekerheid zoekende Nederlanders, werd gemakkelijker op afbetaling gekocht.

Terug naar begin